Нова студија: квалитетот на маските

Loading...

Неодамна е спроведена обемна студија објавена во научното списание „Физикс оф флуидс“ (Physics of Fluids), во чиј фикус се најдоа платнените маски. Еве ги резултатите:
Најефикасни платенени маски се оние изработени од памучен густо ткаен материјал (на пр. 165 г/м2) и кои се прилепени за лицето.
Обични памучни, платнени марами заврзани околу устата и носот немаат никаков ефект, особено ако се направени од материјал со ретко ткаење. Ова важи дури и кога се заврзани неколку пати околу
Обичните, хируршки маски секогаш се ефикасно решение, покажа истражувањето.

loading...