Психолог од најсреќната земја во светот споделува три совети за постигнување среќа

Шест години Финска е позната како најсреќната земја во светот. Но, вообичаена заблуда е да се мисли дека луѓето таму едноставно се раѓаат со позитивен поглед на животот, вели финскиот психолошки истражувач и филозоф Френк Мартела.

„Попрецизно би било да се каже дека Финска е земја со најмалку несреќни луѓе во светот“, изјави тој за CNBC.

Тој тврди дека главно поради овие три принципи, вообичаени во финското општество, помагаат да се негува среќата:

1. Силно чувство за заедница и поврзаност

2. Правење добри дела за другите луѓе

3. Поставување на вашата јасна цел

„Да имате луѓе околу вас кои се грижат за вас и за кои се грижите ги прави луѓето среќни. За среќа, ова може да биде вистина дури и во многу тешки финансиски услови“, објаснува Мартела. Дури и без стабилен дом, луѓето можат да најдат среќа со дружење со пријателите, посета на семејството и поврзување со другите преку игри со карти или други забавни активности.

Што се однесува до правењето добри дела за другите луѓе, студијата на Државниот универзитет во Охајо од 2023 година на 122 луѓе со анксиозност, депресија и стрес покажа дека правењето добри дела за другите им дава поголемо чувство на животно задоволство и среќа.

Тоа може да бидат мали дејства, како да му кажете на некого колку прекрасно изгледаат денес, или поголеми, како да му помогнете на колегата со некој проект или да купите внимателен подарок за некој близок.

„Кога некому помагате и имате позитивно влијание врз другите, вашата среќа и чувство за цел се зголемуваат. Во кризни ситуации, постојат многу можности да си помагате еден на друг, што исто така помага да се изгради чувство на солидарност“, истакна тој.

Пронаоѓањето на вашата „цел“ може да биде најтешко од овие три правила. „Ако не сте сигурни за ова, направете листа на сè што ве прави среќни во животот“, советува научникот од Харвард, Сунеел Гупта, кој го напишал и во својата неодамнешна книга „Секојдневна Дарма: 8 основни практики за наоѓање успех и радост во сè што правите. .

„Силно чувство за цел, исто така, го олеснува поднесувањето на лошите услови. Всушност, фокусирањето на промената на тие услови е очигледен извор на цел што може да ја ревитализира личноста и да му помогне да најде смисла во моменталната ситуација“, заклучува Мартела.

Пронајдете не на следниве мрежи: