Путин: Русија издржа невиден надворешен притисок

Состојбата во руската економија според клучните показатели се покажа многу подобра од прогнозите, изјави претседателот на Русија Владимир Путин на состанокот за нацрт-буџетот за 2024-2026 година. година.

– Сегашната економска состојба е генерално стабилна и избалансирана… Сакам веднаш да кажам дека според низа клучни показатели, состојбата е значително подобра од претходните проценки и прогнози – рече претседателот.
Шефот на државата потсети дека според некои проценки на крајот на годината се очекуваше пад на БДП, потоа прогнозата беше коригирана на ниво од плус 1,2 отсто и дека руската економија всушност веќе го надмина ова ниво. До крајот на годината растот на БДП би можел да достигне ниво од 2,5-2,8 отсто.

Пронајдете не на следниве мрежи: