Свечено доделување на наградата „Пегаз“ на Јована Матевска Атанасова


Свеченото доделување на наградата „Пегаз“ за 2023 година и промоцијата на победничкиот роман – „Риба во(н) мрежа“ од авторката Јована Матевска Атанасова, ќе се одржат на 16 април (вторник), со почеток во 19 часот, во книжарницата „Литература.мк“ во „Дајмонд мол“. На доделувањето на наградата за најдобар необјавен роман ќе се обрати жирито во состав: Николина Андова Шопова, писателка и добитничка на наградата „Роман на годината“ за 2018 година, Ивана Трајаноска, писателка и универзитетска професорка, и Бисера Бендевска, уредничка во издавачката куќа „Арс ламина“.
„Риба во(н) мрежа“ е роман за млади, кој на хумористичен начин им пристапува на темите што ги допираат современите тинејџери, нивната зависност од мобилните уреди, мултилингвалноста како феномен на генерацијата З и нивната зачуденост пред реалниот свет.
Според жирито, „Риба во(н) мрежа“ се приближува до светските трендови за пишување литература за млади и би можел да го поттикне односниот жанр во македонската културна средина и да постави одреден стандард на кој би се надоврзале идните автори на литература за млади.
Јована Матевска Атанасова е родена во 1991 година, во Битола. По професија е дипломиран и лиценциран психолог. Досега објавила осум книги: романот „Тамбовските снегови“ (2015), е-романот „Писмата во библиотеката“ (2016), психолошкиот прирачник „Јас во суперлаТИв“ (2021); збирката раскази „Гладоморје“ (2021) и збирката раскази „Три во тринаесет“ и сликовниците „Бунтот на бројките“ (2023) и „Шарени ириси“ (2024), која е адаптирана и на Брајово писмо, за слепи лица и лица со оштетен вид. Добитник е и на повеќе награди за кратки раскази: две откупни награди на конкурсите за краток расказ распишани од дневниот весник „Нова Македонија“ во 2015 и 2016 година, двоен лауреат е на наградата „Живко Чинго“ за 2020 (расказот „Гладоморје“) и 2021 година (расказот „Пура во Осака“), а во 2022 година ја добива првата награда на конкурсот за краток расказ распишан од Фондот на холокаустот, „Раскажи фотографија“.
За романот „Риба во(н) мрежа“, нејзиното осмо дело, ја добива наградата „Пегаз“ за најдобар необјавен роман во 2023 година. Нејзините раскази се преведени на англиски, српски и на албански јазик, застапени се во повеќејазични збирки и антологии. Пишува и книжевни и театарски рецензии.
Во меѓувреме е распишан конкурсот за 2024 година, кој ќе биде отворен до 1 јули. За наградата „Пегаз“ може да се конкурира со необјавени романи (ракописи), за возрасни или за деца. Добитникот на наградата ќе биде објавен на 2 септември годинава. Наградата „Пегаз“ е откупна и се состои од паричен износ од 90.000 денари, статуетка и објавување на романот во посебна едиција.

– Реклама –
Пронајдете не на следниве мрежи: