ЧАЈОТ ОД ШИПКА има бројни здравствени придобивки: Четири причини да го подготвите уште денес

Чајот од шипка е билен чај направен од псевдо-плодовите на растението роза.
Има нежен, цветен и кисел вкус кој е малку сладок. Шипката е поврзана со голем број здравствени придобивки, вклучително и подобрување на имунитетот, здравјето на срцето, губење на тежината и стареење на кожата.
Придобивки од чајот од шипка
Богат со антиоксиданси
Антиоксидансите се супстанци кои ги штитат или намалуваат оштетувањата на клетките предизвикани од молекулите наречени слободни радикали. Конзумирањето храна и пијалоци богати со антиоксиданси може да заштити од голем број хронични состојби. Во една студија за содржината на антиоксиданси во шест овошни екстракти, откриено е дека шипката има најголем антиоксидативен капацитет.
Утврдено е дека содржи високо ниво на полифеноли, каротеноиди и витамини Ц и Е, од кои сите имаат моќни антиоксидантни својства.
Го поддржува здравиот имунолошки систем
Една од најимпресивните придобивки на калинките е нивната висока концентрација на витамин Ц. Се покажало дека шипката има најголема содржина на витамин Ц од сите овошја и зеленчуци. Витаминот Ц игра многу важни улоги во нашиот имунолошки систем, вклучително и стимулирање на производството на бели крвни зрнца наречени лимфоцити, кои го штитат вашето тело од инфекции, ја подобруваат функцијата на лимфоцитите и помагаат во одржување на заштитната бариера на вашата кожа од надворешни патогени, пишува Healthine.
Заштита од срцеви заболувања
Поради високата концентрација на антиоксиданси, чајот од шипка може да биде корисен за здравјето на срцето. Студиите укажуваат на врска помеѓу внесот на витамин Ц и ризикот од срцеви заболувања. Шипката е богата и со флавоноиди. Овие антиоксиданси го намалуваат крвниот притисок кај луѓето со покачени нивоа и го подобруваат дотокот на крв во срцето.
Може да го намали воспалението и болката
Чајот од шипка има висока содржина на соединенија со антиинфламаторно дејство, вклучувајќи полифеноли и галактолипиди. Галактолипидите се главните видови масти во клеточните мембрани. Тие имаат антиинфламаторни својства и потенцијал да ја намалат болката во зглобовите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.