Девојчето кое таткото ја чуваше со години во када не било никогаш вакцинирано: Случајот го згрози цел Балкан! (ФОТО)

Правобранителот Пашалиќ рече дека во постапката за контрола на установата, во врска со случајот со заробеното девојче, досега пристигнало само известување од здравствениот дом „Ѕвездар“ во кое се наведува дека девојчето никогаш не било во тој здравствен дом, дека не била регистрирана, ниту вакцинирана.

Девојчето кое таткото ја чуваше со години во када не било никогаш вакцинирано: Случајот го згрози цел Балкан! (ФОТО)

Пашалиќ поведе итна постапка за контрола на повеќе институции во врска со случајот со осумгодишното девојче, кое нејзиниот татко го држеше во стан. Засега, вели, пристигнало само известување од Здравствениот дом „Ѕвездар“ во кое се наведува дека девојчето никогаш не било во тој здравствен дом, дека не било пријавено, ниту вакцинирано, пишува РТС.

Првиот пат, се наведува, таа пристигнала таму кога практично била пронајдена и по преглед била испратена во Тиршова, рече заштитениот грашанин гостувајќи на РТС и додаде дека очекува утре да добие пријава од Здравствениот дом „Палилула“. каде девојката претходно престојувала.

Тој вели дека 15 дена е рокот до кој треба да одговорат надлежните институции, но дека очекува тоа да помине побрзо, бидејќи е вонредна состојба. Тој посочи дека ја повел контролната постапка за да се утврди кој во тој синџир е одговорен за состојбата на девојчето.

„Работиме врз основа на докажани факти, од она што беше наведено од оние со кои разговаравме, што може да се смета за веродостојно. Ако мислиме дека не е, одиме понатаму и го бараме она што мислиме дека намерно или ненамерно го изоставиле за да ги добиеме вистинските факти кои се докажливи“, рече Пашалиќ.

Според нашите закони, секој што ќе стапи во контакт со дете може да пријави ако нешто му изгледа сомнително – вклучително и лекари од здравствени домови и вработени во градинка или училишта, дури и граѓани.

Пронајдете не на следниве мрежи: