Баклава со лешници

500 г кори за баклава
150 г мелени лешници
150 г мелени бисквити
100 г шеќер
1 ванилин шеќер
125 мл масло
ЗА ШЕРБЕТ
500 г шеќер
500 мл вода
Од водата и шеќерот сварете шербет и изладете го.
Измешајте фил од шеќерот, ванилиниот шеќер, лешниците и бисквитите.
На работна маса една врз друга наредете 3 кори попрскани со масло и премачкани со фил. Свиткајте ролат и ставете го во намрсена тава.

Истата постапка повторете ја со сите ролати, исечете ги на парчиња, попрскајте со масло и испечете ја баклавата.
Топлата баклава прелијте ја со изладен шербет.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.