Некои рецепти обично бараат цедење и плакнење на конзервираниот грав или грашок пред употреба, но дали тоа е навистина потребно?
Според AllRecipes, постојат различни одговори на ова интересно прашање. Регистрираната диететичарка Сара Хас вели дека го прави тоа инстинктивно.
„Можеби има врска со фактот дека со години, кога првенствено бев диететичар, им велев на луѓето да го прават токму тоа. Моето размислување беше и сè уште е дека конзервираниот грав може да биде богат со натриум“, рече таа.
Ако сте релативно здрава личност, во ред е да уживате во конзервираниот грав без претходно да го цедите или плакнете. Тоа е затоа што на нашите тела им е потребен натриум за да функционираат. Само кога ќе ја надминеме препорачаната количина, тоа станува проблем.
Нутриционистката Моника Рејнагел вели дека покрај натриумот, гравот обезбедува калиум, важен електролит за здравјето на срцето, кој може да помогне во ублажување на ефектите на натриумот врз крвниот притисок. Ако не сакате да го плакнете, барем размислете прво да го цедите. Самото цедење на гравот ќе го намали внесот на натриум за една третина.
Но, диететичарката Сара Хас има одреден увид во проблемот од кулинарска перспектива.
„Знам дека солта игра витална улога во истакнувањето на вкусовите на храната. Во кулинарското училиште, стекнав разбирање за вкусовите и кога и како да се додаде сол, но тоа може да биде тешко да се направи ако имате конзерва со многу солен грав. Затоа препорачувам прво да се исцеди и исплакнете гравот, оставајќи простор за дополнителни зачини“, објасни таа.
Сепак, не е само солта што е проблем; туку и течноста. Конзервираниот грав е спакуван во раствор од вода, сол и скроб. Тој раствор може да остави сјаен слој на гравот, што не само што влијае на чувството во устата, туку и на способноста на гравот да се залепи за другите состојки во јадењето и да ги апсорбира тие вкусови.
Иако мислењата се разликуваат меѓу нејзините колеги, готвачката и регистрирана диететичарка Аби Гелман рече дека таа обично ги плакне и исцедува конзервираните грав секогаш кога ги користи. Неплакнењето или нецедењето може да додаде вискозитет, течност или различен вкус на јадењето, што не е секогаш она што таа го сака за рецепт.
Од друга страна, регистрираната диететичарка Дана Анџело Вајт вели дека тоа има врска со она што го прави.
„Секогаш плакнам за салати, буритоси и јадења со тестенини. Исплакнатиот и исцеден грав лесно се меша со други состојки, а исто така ја намалува и содржината на натриум. Од друга страна, хумусот, супите и чилито можат да користат малку од таа скробна, вкусна течност“, рече таа.
Регистрираната диететичарка Франсес Ларџман-Рот дели слично мислење. Ако одлучите да не го плакнете гравот или грашокот, само имајте на ум дека тие веќе се солени.
Пронајдете не на следниве мрежи: