Вистинско време е да подготвите освежителен сируп кој ќе ве заживее во текот на летните денови.
Доволно е да го разредите со вода и ќе добиете вкусен сок кој можете да го послужите на гостите.
Сирупот од роза е одличен за здравјето на срцето и нервите. Ја прочистува крвта, ја смирува напнатоста, а освен тоа е одличен за болки во грлото, реума, жолтица, чистење на црниот дроб, во случаи на вртоглавица, главоболки и нарушена цревна флора.
Искористете ги лековитите својства на розите кои сега ги има во изобилство и направете сируп по рецептот на вашата баба.
Состојки:
2 полни грст ливчиња од роза
2 кесички сок од лимон
шеќер
вода
Подготовка:
Одделете ги ливчињата од стеблата и ставете ги во тегла од 5 литри. Додадете ги ливчињата за да наполните повеќе од половина од теглата. Додадете лимонтус и истурете вода речиси до врвот и промешајте. Ливчињата ќе се издигнат до врвот. Покријте ја теглата со чинија за кафе или фолија. Никогаш не ја затворајте теглата, бидејќи сокот ќе стане кисел и застарен.
Оставете ја теглата да отстои на сончево место десет дена (можеби и неколку дена подолго), додека водата не стане розова, а ливчињата целосно не ја изгубат бојата и не станат сивкави. Добиениот сок процедете го и измерете колку течност сте добиле. Колку повеќе литри течност, толку повеќе килограми шеќер додавате во течноста.
Измешајте сè и оставете го на ладно место шеќерот целосно да се растопи. Истурете го сокот во шишиња и добро затворете. Разредете го сирупот од роза со вода пред сервирање и по желба послужете со неколку парчиња лимон и коцки мраз. Вака чуван може да стои во фрижидер неколку месеци.