Еве како да си направите највкусни домашни ѓевречиња

Состојки:
25 гр свеж квасец 50 гр стопен маргарин 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1 жолчка 2 лажици млеко 250 мл. млако млеко 500 гр брашно и плус по потреба.

Подготовка:
Брашното го просејуваме. Во длабок сад го ставаме брашното и правиме во средината дупка, го рониме квасецот, додаваме 2 лажици шеќер и го ставаме целото млако млеко и оставаме квасецот да стаса. Изработуваме доста тврдо тесто, го покриваме со крпа и го оставаме да го зголеми волуменот. 

Кога тестото ќе стаса внатре додаваме 1 јајце, стопениот маргарин, сол и брашно за да добиеме меко и еластично тесто и се добро измесуваме околу 4-5 мин, за сите состојки добро да се соединат. Го покриваме тестото со крпа и го оставаме повторно да стасува.

Стасаното тесто го делиме на 7 дела и од секој дел правиме сукалца долги 40 цм и краевите ги составуваме. Ѓевреците ги премачкуваме со жолчка во која сме додале 2 лажици млеко и ги наросуваме обилно со сусам. Печеме во подмачкана тепсија на 180 Ц додека не добијат убава румена боја.

Добар апетит!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.