Секој знае дека јачменот е една од најздравите намирници, но постои посебен вид на овие житни култури кој има уште подобар ефект врз човечкото тело, а е особено ефикасен за правилно функционирање на срцето.
Руската лекарка Олга Курабљева вели дека бисерниот јачмен е неверојатно корисен за здравјето. Оваа житарица содржи многу фосфор, неопходен за кардиоваскуларниот систем, забната глеѓ и коскеното ткиво.
Овој минерал е неопходен за нормална работа на срцевиот мускул, а неговиот недостаток во телото доведува до нарушување на леукоцитната хемотакса, зголемена чувствителност на еритроцитите и тромбоцитна дисфункција.
„Покрај тоа, јачменот содржи калиум, калциум, железо, како и вредната аминокиселина лизин која го стимулира производството на колаген. Тоа е протеин кој директно влијае на изгледот и здравјето на нашата кожа, поради што јачменот се нарекува и ‘житарка за убавина’“, вели докторката.
Истакнува и дека јачменот е диетална храна која содржи многу малку маснотии – 1,1 g на 100 g. Единствените луѓе кои не се препорачуваат за оваа житарка се оние кои се нетолерантни на глутен.
„Најважно е да не се прејадувате, бидејќи јачменот предизвикува гасови. Од истата причина, житарици не треба да се даваат на деца под тригодишна возраст, дури и ако се добро сварени. Општо земено, за да се свари што е можно подобро, јачменот треба да се вари долго време, најмалку 50 минути, а подобро е ако претходно се натопи преку ноќ“, советува таа.