Кај киселата зелка важно е да се внимава на овие три работи, бидејќи така ќе трае подолго.Не можеме да ја замислиме зимата без кисела зелка, а доколку и оваа година правите ваша зимница, важно е правилно да го направите целиот процес на закиселување, бидејќи само така нема да се расипе.
Некои од традиционалните специјалитети се направени од кисела зелка, како што се сарма или подварок, но киселата зелма содржи и многу витамини и минерали. Се јаде и како салата со црвена пипер, а водата, позната како расолница, се пие како сок бидејќи исто така е многу здрава.
Најважно е да се придржувате до рецептот, бидејќи ако промените или изоставите нешто, киселата зелка лесно ќе се расипе. Треба да има доволно саламура за целосно покривање на зелката. Слој масло одозгора ќе помогне да се продолжи рокот на траење.
Следното нешто на кое треба да обрнете внимание е температурата на која ја чувате. Чувањето на зелката на погрешна температура може значително да го забрза процесот на ферментација и создавањето на штетни микроби. За долгорочно складирање на киселата зелка, температурата треба да биде ниска. Најоптимално е од 0 до 4 степени Целзиусови. Ова е причината зошто вреди да се чува во подрум, на тераса или во фрижидер.
Мора да се придржувате кон првите две причини, а третата е попревентивна. Наместо во пластични буриња, подобро е да ја чувате зелката во стаклени тегли или некои поголеми садови. Можеби е најдобро уште на почетокот зелката да ја поделите на листови, па така да ја киселите. Ова не е задолжителен чекор, но многу помага.
За подобро складирање можете да додадете малку повеќе сол или брусница. Ова не само што го продолжува рокот на траење на зелката, туку и додава пријатен и богат вкус. Брусницата и солта во овој случај служат како природни конзерванси.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.