Кој зеленчук е подобар да се јади варен а кој сиров

Суровиот зеленчук има различни хранливи материи од варениот, а во некои случаи е и подобар избор.
Генерално не постои правилен или погрешен начин да се јаде зеленчук, но некои зеленчуци се поздрави за јадење варен, а други не, и тоа може да ви помогне да ја оптимизирате количината на витамини, минерали и антиоксиданси што ги апсорбира вашето тело. Зеленчукот е богат со витамини и минерали. Витамини во зеленчук се категоризираат како растворливи во масти и растворливи во вода. Витамини растворливи во масти, кои вклучуваат витамини А, Д, Е и К, се постабилни, додека витамини растворливи во вода, како што се витамини Ц и Б, се почувствителни на готвењето и со тоа се губат.
Затоа често се препорачува да се јадат сурови некои видови зеленчук со цел да се зголеми количината на хранливи материи од нив. Зеленчукот е исто така богат со антиоксиданси, и се уништува во некои зеленчуци за време на готвењето, а во некои стануваат биорасположиви. Ова значи дека телото подобро ги апсорбира хранливите материи од нив. Методот на готвење исто така игра улога во преживувањето на минералите и антиоксидансите.
Зеленчук кој е поздрав за јадење суров
Зеленчукот богат со витамин Ц како брокула, спанаќ и зелена салата има најдобар ефект врз здравјето кога се јаде суров. Во нив, готвењето го намалува процентот на витамин Ц. Кељ и грашок се поздрави за јадење сурово. Зеленчук богат со антиоксиданси, кој исто така е поздрав за јадење суров е лук, спанаќ, корен од магдонос и праз, а од зачини зелен пипер од пипер.
Зеленчук што е подобро да се јаде варен
Постојат зеленчуци чии антиоксиданти подобро се апсорбираат од телото кога се претходно зготвени. За да ги користите сите хранливи материи, варете моркови, аспарагус, цвекло и карфиол. Готвењето, исто така, позитивно влијае на подобра апсорпција на бета каротен во зеленчук како моркови, тиквички и тиква.
Внимателно гответе го зеленчукот
Се разбира, јадењето варен зеленчук е подобро отколку воопшто да не го јадеме. Ако суровиот зеленчук не е за вас или едноставно претпочитате да јадете варено, искористете ги максимално хранливите материи. Гответе ги доволно за да омекнат, но не премногу долго за да станат кашести.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.