Куркумата е портокалово-жолт зачин од Индија, близок роднина на ѓумбирот. Со право се нарекува суво злато.
Во Ајурведата, куркумата е позната како моќен антиоксиданс кој се бори со канцерогените слободни радикали, а исто така е антисептик и има природно антиинфламаторно дејство. Во Индија, популарен е засладениот пијалак направен од засладен јогурт, но и златното млеко.
Топлиот пијалак со куркума е вистински еликсир за целото тело, ќе ве зајакне и ќе помогне при настинка. Идеален е за студени денови, но и како замена за кафе.
За еден пијалак ќе ви биде потребно:
250 ml растително млеко по ваш избор (бадем, соја, овес)
1 лажичка куркума во прав
прстофат цимет
малку бибер
лажица јаворов сируп (по желба).
Откако малку ќе го загреете растителното млеко, додадете ја куркумата и останатите состојки и убаво измешајте. Не држете го млекото жешко или да врие. Послужете топло.
Куркумата има добра репутација за помагање против депресија, чистење на крвта и значително намалување на воспалителните процеси што доаѓаат со артритис и други автоимуни нарушувања како лупус, хроничен замор и други.
Тоа им помага на дијабетичарите да го регулираат нивото на шеќер, да придонесат за распаѓање на протеините и мастите. Тоа е вообичаена состојка во природните препарати за лекување на рани на кожата. Доколку ја внесете куркумата во вашите животни навики, придобивките ќе ги почувствувате низ целото тело.