Најдобриот рецепт за домашни принцес крофни

Ретко кој може да му одолее на овој француски десерт кој е познат низ целиот свет. Се прави од меко тесто и се полни со фил од ванила, шлаг или сладолед.
Потребни состојки:
За тесто
100 мл. зејтин
200 мл. вода
6 лажици брашно
3 јајца
За фил
200 мл. слатка павлака
3 жолтки
300 мл. млеко
3 лажици шеќер
3 лажици брашно
1 ванилин шеќер


Начин на подготовка:
Во тенџере сипете масло и вода и почекајте смесата да зоврие. Кога ќе биде готова, додајте брашно. Изматете со лажица за матење. Смесата треба да биде густа. Оставете да се излади и подгответе го филот во меѓувреме.
Во тенџере сипете 200 мл. млеко. Во друг сад изматете жолтки, шеќер, ванилин шеќер, брашно и 100 мл млеко. Смесата додајте ја во млекото и гответе како да правите обичен пудинг. Оставете го филот да се излади.
Во изладениот фил додајте ја изматената слатка павлака. Соединете ја смесата.
Во смесата за тесто додајте јајца и матете со миксер. Ставете ја смесата во шприц и направете топчиња. Ставете да се печат на 200 степени. Не отварајте ја рерната додека се печат.
Принцес крофните исечете ги на полoвина и наполнете ги со крем. Преклопете ги со другиот дел и оставете ги да се ладат.
Декорирајте со шеќер во прав.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.