Семките од кајсија содржат многу важен витамин и поради него се сметаат за многу важна хранлива материја. Тоа е витамин Б17.
Тоа е природна состојка која е дел од многу намирници. За прв пат е пронајден во 1830 година во горчливи бадеми. Може да се најде во рибизлите, црешите, јаболките, крушите, сливите, како и во праските, нектарините и кајсиите, како и во многу други растенија во кои е присутен во помали количини, како што се јачменот, просото, јагодите, црвениот грав, итн.
Но, најголемата концентрација на овој витамин е во јадрото на кајсијата.
Витаминот Б17 може да се нарече едно од најсилните оружја во борбата против сериозните болести. Со конзумирање на храна богата со овој витамин ќе создадеме штит за нашиот организам кој многу ќе му значи.
Овој витамин можете да го внесете со конзумирање на разни намирници, па ако јадете јаболко со семки, ќе добиете доволна дневна доза.
Што се однесува до кајсиите, се препорачува да јадете онолку семки од ова овошје колку што јадете кајсии на ден, значи 5-7, но имајте на ум дека во екстремни случаи не треба да го надминувате внесот од 35 дневно.