Овие необични полнети пиперки, со вкусен фил од сирење и шунка ќе ги воодушеват сите членови на семејството. Она што е уште еден голем плус е тоа што се прават за помалку од еден час.
Потребни состојки:
- 4 црвени пиперки пречесени на половина
- 5 лажици урда или кајмак
- 150 гр. сирење
- 1 јајце
- сол
- малку рендан кашкавал
- ситно исечкан лук
- 200 гр. шунка (исечкана на коцки)
Начин на подготовка:
Ставете ја урдата (или кајмакот) во сад, па додајте го и издробеното сирење. Потоа додајте го и јајцето и убаво соединете, а по потреба и посолете.
Во смесата додајте ја исечканата шунка и лукот.
Пиперките исечете ги на половина и извадете ги семките, па наполнете ги со филот и наредете ги во тава за печење. Ставете малку масло одозгора и печете околу 30 минути на 180 степени.
Потоа, извадете ги пиперките и одозгора наредете го изренданиот кашкавал, па вратете во рерна за да се стопи. Врз пиперките на крајот можете да додадете магдонос или оригано.