Кромидот ќе ги изгуби лутината и крцкавоста ако го испечете во рерна, а овој рецепт се нарекува стопен кромид бидејќи зеленчукот е толку мек по термичката обработка што се топи во устата.
Растопен кромид: Рецепт за најдобриот и најмекиот гарнир за месо
Потребни состојки:
4 големи главици кромид со вкупна тежина од околу 1 килограм
125 мл пилешки фонд
2 лажици маслиново масло
1 лажица стопен путер
1 лажица свежо исечкана мајчина душица
- Трите најфлексибилни хороскопски знаци: Сè може да се договори со нив
- Лавров: Со нетрпение го очекуваме предлогот на Трамп за решавање на кризата во Украина
- Рации во Белорусија: Апсење членови на семејства и пријатели на политички затвореници пред претседателските избори
- Што се случува со телото ако имате интимни односи наутро? Експертите открија работи кои не сте ги претпоставувале
- (Фото) Тешка сообраќајка вечерва кај Долно Лисиче на патот кон Драчево
- Русија воведе привремени ограничувања за извозот на збогатен ураниум во САД
- Косовски Србин уапсен поради ланскиот напад врз припадници на КФОР на протестите во северно Косово
- Лавров: Не знам како Трамп ќе го реши конфликтот во Украина, ќе ги чекаме предлозите
- Орбан: На Србија не и треба ЕУ, на ЕУ и треба Србија
1 лажичка сол
½ лажичка мелен пипер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 230 Целзиусови степени.
2. Излупете го кромидот и исечете го на парчиња со големина од околу 2,5 центиметри.
3. Измешајте ги маслото, путерот, солта, биберот и мајчината душица и намачкајте ги парчињата кромид со оваа смеса.
4. Ставете го кромидот во рерна да се пече 30-35 минути додека површината не добие убава карамелизирана боја. На половина од печењето, свртете го кромидот, така што двете страни ќе бидат исти.
5. На крајот, внимателно истурете го пилешкиот фонд во плехот за печење и печете сè заедно уште 15-20 минути или додека да се намали течноста и кромидот да стане многу мек.