Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Дали имате слушнато за panelle? Тоа е сицилијанска улична храна која се прави од брашно од наут и зачини и обично со крокети или помеѓу две парчиња леб како сендвич.
Тоа е многу ефтино јадење, а бидејќи е направено од брашно од наут, богато е со протеини од растително потекло. Се верува дека има арапски корени.
Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија
Потребни состојки:
150 грама брашно од наут
750 мл вода
1 лажичка сол
2 лажици свежо сечкан магдонос
растително масло за пржење


Начин на подготовка:
Истурете го брашното, водата и солта во тенџере и матете со жица за матење додека не добиете мазна смеса.
Гответе ја смесата на умерена температура и со постојано мешање додека не се згусне или не почне да се одделува од рабовите на тенџерето. Ви требаат околу 5 до 10 минути за да го направите ова.
Брзо префрлете ја топлата смеса во плех за печење и раширете ја на дебелина од околу еден сантиметар.
Ставете во фрижидер околу еден час.
Исечете ја смесата на помали квадрати и пржете ги на врело масло околу три минути од секоја страна.
Ставете ги пржените плочи на хартиена крпа за да ја апсорбираат маснотијата, а потоа послужете. Добар апетит!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.