Интересен податок е дека ротквицата потекнува од Азија и се одгледувала пред 3000 години.
Поволно делува на организмот, а богат е со витамин Ц, јалиум, селен, фолна киселина…
Го одржува здравјето на организмот
Антоцијанскиот пигмент кој ја дава бојата на црвената ротквица е моќен антиоксиданс и ги спречува клетките да се распаѓаат и тимот го одржува здравјето на организмот.
Подобро варење
Ротквицата се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со тврда столица, бидејќи го поттикнува варењето. Исто така, поради зачинетиот вкус се служи во салати или пијалоци бидејќи го отвора апетитот.
Сојузник на фит форма
Таа е одличен извор на витамин Ц, фолна киселина и калиум како и диетални влакна, а сето тоа дава енергија и го зајакнува имунитетот. Инаку, ротквицата содржи само 16 калории и содржи дури 95% вода.
Антибактериски ефект
Покрај антибактериските својства, некои научници тврдат дека ротквицата е одличен сојузник во борбата против главоболката. Порано се цедеше свеж сок од ротквица и се користеше за лекување на жолчката, а се покажа дека е делотворен и за лачење на слуз од дишните органи поради пронхитис и настинка.
Го штити црниот дроб
Пред се, мора да знаете дека не консумирате ротквици поради лутина доколку имате чувствителна гастрична слузница или болести како чир, како и бубрежни болни.
Но, има благотворно дејство бидејќи содржат материи кои го неутрализираат билирубинот, па затоа е одлично средство во борбата против жолтицата.