Старомоден рецепт за проја: Потребни се само неколку минути за да се направи а ве одржува сити цел ден

Домашната проја направена на старомоден начин и денес често се прави низ Србија. На многумина им враќа спомени од детството кога нивните баби го подготвувале токму ова јадење. Многу е заситен и може да се јаде како оброк или како прилог. Ова е основниот рецепт.Состојки:
400 гр крупно мелено пченкарно брашно

220 мл млака вода измешана со 1/2 кесичка прашок за пециво

1 ниво лажичка сол

маст за подмачкување
Подготовка :Во 400 грама пченкарно брашно прелијте околу 200 мл млака вода со мешан прашок за пециво и една кафена лажичка сол. Смесата треба да биде течна, малку погуста од тестото за палачинки. Измешајте сè заедно со шпатула и истурете во подмачкана тава за печење (ако постите, наместо маснотии користете растително масло, ставете во загреана рерна на 230 степени и печете околу 15-20 минути) односно додека на површината не се формира темно кафеава кора. Печената проја лесно попрскајте ја со вода, покријте ја со кујнска крпа и оставете да се излади. Изладената проја исечкајте ја на коцки или триаголници и послужете ја наместо леб, со сарма, подварак, полнети пиперки или издробете ја во јогурт или кисело млеко.НА ЗДРАВЈЕ!

Пронајдете не на следниве мрежи:

©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.