Тиквички: Омилениот летен зеленчук кој нуди неверојатни здравствени бенефити

Археолозите откриле дека тиквичките се јаделе уште во 7000 година п.н.е во Мексико, каде што биле важен дел од исхраната заедно со гравот и пченката.
Овој зеленчук го издржа тестот на времето, а исто така нуди неверојатни здравствени бенефити.
Една чаша исечени тиквички е еднаква на една порција, а таа чаша исечени тиквички содржи:
Калории: 19
Вкупни маснотии: 0,4 гр
Холестерол: 0 мг
Натриум: 9 мг
Вкупни јаглехидрати: 3,5 g
Диететски влакна: 1,1 гр
Шеќер: 2,8 гр
Додаден шеќер: 0 гр
Протеин: 1,4 гр


Исто така, тиквичките ќе ви обезбедат доза на одредени витамини, особено витамин Ц.
„Тиквичките се богати со многу хранливи состојки, вклучувајќи витамин Ц, витамин А, манган, калиум и магнезиум”, изјави диетичарот Кејси Хагеман за Livestrong.
Благодарение на сето ова, тиквичките можат да помогнат во заштита на здравјето на очите и срцето, да го подобрат варењето, но и да ви помогнат во одржувањето здрава тежина.
Витамин Ц
Една порција тиквички обезбедува скоро четвртина од вашата дневна потреба за витамин Ц, кој делува како антиоксиданс за да ги заштити вашите клетки од оштетување предизвикано од слободни радикали (предизвикани при варење или фактори на животната средина, како што се чад од цигари или загадување на воздухот) според Националниот институт за здравство.
Витаминот Ц исто така ја подобрува апсорпцијата на железо од растителна храна, што е добра причина да јадете тиквички заедно со лиснат зеленчук како спанаќ или кељ. Исто така, му помага на имунолошкиот систем да работи правилно и е потребен за производство на колаген, структурен протеин кој помага во заздравување на раните и ја одржува кожата затегната.
Витамин Б6
Исто така, ќе најдете 11 проценти од дневните потреби на витамин Б6 во порција тиквички. Витаминот Б6 е важен за одржување на нервниот и имунолошкиот систем здрав.
Манган
Манганот во тиквичките ќе му помогне на вашето тело да генерира енергија и ќе ги заштити клетките од оштетување, а телото ќе го користи за да ги одржи коските цврсти и за здрав имунолошки систем.
Тиквичките можат да помогнат во заштита на здравјето на очите
Тиквичките се богати со хранливи материи кои можат да го заштитат вашиот вид и здравјето на очите.
содржат многу антиоксиданти, особено каротеноиди како што се лутеин, зеаксантин и бета-каротен.
Тиквичките се добри за слабеење
Една чаша тиквички содржи само 17 калории, а овој зеленчук е богат со вода и содржи растителни влакна. Оваа комбинација ви помага да се чувствувате сити, што доведува до помалку калории во целина.
Како и повеќето овошја и зеленчуци, тиквичките природно имаат низок процент на маснотии и калории, а заситуваат.
Здраво срце
Со секоја чаша исечени тиквички ќе добиете грам растителни влакна – но немојте да ве залажува навидум малата количина. Што се однесува до влакната, секој грам придонесува за добро здравје на срцето.

Влакната се клучен дел од здравата исхрана што го намалува холестеролот. Внесувањето храна богата со влакна ја намалува инциденцата на коронарна срцева болест, мозочен удар, дијабетес тип 2 и рак на дебело црево за 16 до 24 проценти, според мета-анализата на скоро 250 студии објавени во The Lancet во февруари 2019 година.
Исхраната богата со растителни влакна помага и во контролирање на нивото на шеќер во крвта, постигнување здрава тежина, одржување на здравјето на цревата и ви помага да живеете подолго.
Тиквичките исто така обезбедуваат калиум, кој може да ги намали ефектите на натриумот и да помогне во управувањето со високиот крвен притисок, според Американското здружение за срце. Кога внесувате повеќе калиум, губите повеќе натриум преку урина, а исто така помага да се намали напнатоста во ѕидовите на крвните садови.

Тиквичките можат да помогнат во варењето на храната
Тиквичките содржат растворливи и нерастворливи влакна кои помагаат во варењето на храната. Содржината на вода исто така помага при целосна хидратација и варење, помагајќи ѝ на храната полесно да поминува низ гастроинтестиналниот тракт.
влакна ја зголемуваат големината и тежината на столицата, а исто така ја омекнуваат, го олеснуваат поминувањето низ цревата и спречуваат запек. Исхраната богата со зеленчук како тиквички исто така може да го намали ризикот од развој на хемороиди или дивертикуларна болест.
Можете исто така да го намалите ризикот од развој на дијабетес тип 2 ако јадете здрава исхрана што вклучува нерастворливи влакна.
Ви предлагаме неколку рецепти со тиквички за да го збогатите вашето летно мени:

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.