Како да ја подготвите неодоливата спојка на мед и лешници?
Сосотојки:
250g путер
220g мед
4 големи јајца
150g мелени лешници
150g брашно
2 ½ лажички прашок за печиво
¼ лажичка сол
За чоколаден намаз:
200g темно чоколадо
50g путер
100g цели лешници за декорација
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени. Подмачкајте едно тавче со обем од 24-25 сантиметри и обложете го со хартија за печење.
Со миксер изматете го путерот додека не стане кремаст, па во него додадете го медот. Добро промешајте додека се соедини.
Кршете едно по едно јајце и полека додавајте во смесата со постојано мешање. Додавајте ги и останатите состојки една по една со мешање.
Смесата ставете ја во тавата и израмнете. Печете околу 45 минути на 160 степени.
Кога тестото е готово, извадете го и почекајте да се олади. Превртете ја тавата и ставете го добиениот пандишпан на жица како би се оладило комплетно.
На пареа стопете го путерот за чоколадниот намаз и додадете го чоколадото.
Глазурата прелијте ја по тортата, а врз неа наредете ги лешниците како на сликата.
Оставете го колачот 1 час на собна температура, па уште 1 час во фрижидер.
Послужете со овошје или топка сладолед.