1-1,5 кг компири
1-2 главици кромид
2 јајца
50-60 г лебни трошки
масло, сол и мелен црн пипер
1.Компирите измијте ги и изрендајте ги. Веднаш налејте ги со вода за да не ја сменат бојата.
2.И кромидот исчистете го и изрендајте го.
3.Компирите исцедете ги, измешајте ги со ренданиот кромид, ставете ги врз газа и добро притиснете за да се исцеди вишок вода.
4.Во смесата додадете ги лебните трошки и јајцата. Зачинете со сол и црн пипер, и добро измешајте. Од смесата, со раце, формирајте ќофтиња.
5.Во подлабок сад загрејте и пржете ги ќофтињата се додека не добијат златно-румена боја.
6.Оставете ги на кујнска хартија за да се исцеди вишокот мрснотија и сервирајте ги топли.
7.Совет: доколку ги подготвите порано, пред сервирање загрејте ги во рерн, на 180 степени, околу 10-тина минути.