Халеевата комета ќе предизвикала крај на светот пред 100 години

Loading...

Уште во 1910-тата, во близина на Земјата поминала Халеевата комета, а се наоѓала на својата 76-та орбита.

Спектакуларниот настан на небото се случил кога кометата поминала покрај Земјата, со својот 25 милиони километри долгиот опаш, а работите се влошиле кога со помош на техниката во која светлоста се анализира за да се сознае составот на небесните тела бил откриен отровниот цијаноген.

Францускиот астроном Камил Фламарион верувал дека цијаногенот ќе се рашири низ атмосферата, кој може да предизвика некои сериозни последици врз животот на земјата.

По овој настан, паниката растела со недели, кој требал да се случи на 19-ти мај. Се пишувало и известувало дека кометата ќе предизвика огромни плими што ќе го прелијат Пацификот во Антартикот.

И покрај различните очекувања и предвидувања, на 20-ти мај утрото осамнало осамнало  и крајот на светот не се случил. Ниту океаните се испразниле, ниту се затруле.

Се случила само една несреќа каде што починала 16-годишната Ејми Хопкинс починала. Таа паднала од покривот следејќи го полетувањето на кометата заедно со своите пријатели.

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24

loading...
Loading...