Во Кина живеат 47.000 сто годишни луѓе

Loading...

Според последните податоци во Кина живеат околу 47.773 луѓе кои имаат наполнето 100 години. Од нив 80.1 отсто се жени. Најстарата жена во оваа земја ома 127 години. 

Статистичките податоци покажуваат дека од вкупните 47.773 луѓе, 9.505 се мажи, а 38.268 се жени на возраст помеѓу 100 и 130 години. 

Повеќето од нив живеат во руралните средини, скоро 74 отсто. Најстарата личност живее во рурална средина во југозападен дел на Кина и е член на етничката група Уф. Според прегледите на кинеските доктори таа е здрава и доста подвижна. Може да се грижи за себе и за својата куќа. 

Најстариот брачен пар во Кина е од јужната кинеска провинција Најнан и заедно имаат вкупно 214 години. 

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.

loading...
Loading...