Масони-енигма која сеуште го тресе светот

Loading...

Историјата на масоните покажува дека тие прв пат се појавиле во 1717-та година во Лондон. Првата група на масони се нарекувала “Голема ложа на Англија“. 

Целта на создавањето на масоните била слободно споделување на идеи. Во тој период не постоел слобода на говор и луѓето немале можност да ги разменат и споделат своите идеи поврзани со сите области од секојдневниот живот. Од овие причини, уште од самиот зачеток на организацијата се појавиле теории за нивната скриена агенда.

Во следните 30 години почнало масовно ширење на овој тип на организација низ Европа и американските колонии. Се говори дека и најголемите научници, политичари, судии, актери, бизнисмени биле дел од оваа организација и сеуште се. 

Масоните се ширеле драстично. Со тек на време тие ја промениле својата политика и почнале да влеваат страв во владеачките партии ширум светот. Се смета дека светот е контролиран од масоните и се она што се случува денес на поле економија, политија, и слично, е резултат на плановите и политиките на масонските друштва ширум светот. 

Не е позната точната бројка на масоните, ниту кои познати личности во светот се дел од оваа организација. 

 

Во Австралија, масоните се забранети и оној за кој ќе има дека е дел од масонските друштва ќе биде казнуван според законот на државата. 

Скриената агенда и сите планови на масоните никој не ги знае и се дел од еден затворен круг на влијателни личности. 

Се смета дека и во Македонија одредени функционер, бизнисмени, актери, уметници, писатели и сл. се дел од масоните, но за нив сеуште нема цврсти докази. 

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.

 

 

loading...
Loading...