Изабел Аљенде добитничка на наградата “Ханс Кристијан Андерсен”

Loading...

 

Изабел Аљенде добитничка на наградата “Ханс Кристијан Андерсен”Чилеанската писателка Изабел Аљенде ја освои данската награда за книжевност за своето “магично раскажување”Наградата Ханс кристијан Андерсен, која се состои од 500.000 круни(86.000 долари), се доделува на книжевници чие што творештво има сличности со делата на на овој познат дански писател, роден 1805.година, кој до својата смрт 1875 година напишал околу 160 бајки и песни.Ширум светот продадени се повеќе од 57 милиони примероци од книгите на Изабел Аљенде, од кои најпозната е “Куќа на духовите” објавена 1982 годинаОваа награда ја имаат добиено писателот Пауло Куељо и британската авторка на “Хари Потер” Џ.К.Роулинг

 

 

 

loading...
Loading...