Google doodle во чест на Иво Андриќ

Loading...

Иван „Иво“ Андриќ (9 октомври 1892 – 13 март 1975)-писател и воедно добитник на Нобеловата награда за литература во 1961.

Неговите теми најчесто се поврзани со неговата татковина Босна за време на отоманското владеење. 

Неговата родна куќа во Травник денеска е музеј, како и неговиот стан во Белград кој е домаќин на „Музеј Иво Андриќ“ и „Фондацијата Иво Андриќ“.

Во негова чест гугл објави пост кој навистина пријатно не изненади.

loading...
Loading...