Instagram факти и бројки – Што купи Фејсбук?

Loading...

 

Оригиналниот развој на Instagram започна во почетокот на 2010 година, со изборот на Кевин Systrom и Мајк Кригер изборот да ги фокусираат своите напори на check-in мобилни фотографија проектот наречен “Burbn”.

На 5 март 2010 година, тие договорија 500.000 $ само-финансирање договор за Burbn од Андерсен Хоровиц.

Производот е лансиран на App Store на Apple на 6 октомври 2010 година. До декември, на Instagram се регистрирани 1 милион корисници.
Во јануари 2011 година, hashtags беа додадени Instagram да им помогне на корисниците откријат фотографии и други корисници.

На 3 април 2012 година, верзија за Андроид на Instagram беше додадена. Програмот е симнат повеќе од 1 милион пати за помалку од 24 часа.

Помалку од една недела подоцна, на 9 април, беше најавено дека Фејсбук ќе го купи Instagram во договор вреден неверојатни 1 милијарда долари.
Требаше само 10 месеци за Instagram да стигнат до бројката од 150 милиони аплодирани фотографии. Повеќе од 1 милијарда Instagram слики се подигнати досега, со 5 милиони нови фотографии се подигнати секој ден…

Според истражувањето на Followgram, 37 проценти на Instagram корисниците никогаш не ги аплодирале ни една фотографија и само 5 проценти од корисниците имаат повеќе од 50 слики…

Значи за само 511 дена од појавување на сајтот тој се продаде за неверојатни 1 милијарда долари.

Па, го користите ли и вие Инстраграм?

loading...
Loading...