Како да ги натерате луѓето да го тргнат својот поглед од мобилниот телефон?

Loading...

Тајландскиот фотограф Benz Thanachart за потребите на својот невообичаен проект, наречен Smartphone, глумејќи дека има Touretteov синдром, притоа изговарајќи низа на неповрзани реченици за време на своето возење со подземно метро, со својот пријател патник благодарејќи на фотоапаратот ги забележувал реакциите на тамошните патници.

Thanachart својот поттик и започнување како и реализирање на оваа идеа ја гледал со неговото враќање од Њујорк во Тајланд по година дена живеење.

’’Најголемата промена која ја осетив беше фактот што сите луѓе околу мене, на улица или во јавните превози постојано гледаа во своите мобилни телефони. Напросто никој од нив не го подигнуваше својот поглед од својот gadget, притоа за да види дека реалниот свет е тука и дека сепак постои. Имав потреба да направам било каква провокација, за да би ја видел нивната реакција’’,  изјавува овој млад дечко.

Thanachart  изговарал обични фрази, кои во тој момент му биле на ум, како сладолед или Кафка, притоа неговиот пријател сопатник документирајки ја секоја реакција на секој патник, за да на крајот Thanachart им каже на случајните патници учесници за што се работи  притоа заблагодарувајќи им се и изненадувајќи се од позитивните реакции на патниците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Погледнете ги следниве статии

 Од бедник до најбогатиот човек на светот – Andrew Carnegie

 

 

 

 Во Франција ќе се плаќа данок за конзумирање на Nutella

 

 

 

 “SeaOrbiter” бродот кој ќе ве одведе во длабочините на океанот

loading...
Loading...