Некогаш го имавме Андриќ и Тесла, а денес Ѓоковиќ

Loading...

Ученикот на прашката филмска академија ФАМУ, познатиот режисер Емир Кустурица ја промовираше својата книга “Smrt je neproverena glasina” проткаена со сеќавањата од периодот кога студирал во Прага.

“Дојдов во барокна сценографија која многу се разликува од средината во која пораснав. Погледот на светот ми ја оформи прашката средина иако тоа беше за време на руската окупација”- изјави Кустурица.

Исто така додаде дека југоисточна Европа ги прескокнала лекциите од ренесанса бидејќи во тоа време на Балканот владееле Турци, но дека подоцна имавме личности од светски размери.

Тоа е писателот Иво Андриќ, Милош Црњански, Никола Тесла и денес Новак Ѓоковиќ.

погледнете ги следниве статии

“Животот е чудо”-Емир Кустурица

Новак Џоковиќ е „плукнат“ на својот дедо

Филмот за Никола Тесла ќе се снима во Србија

 

loading...
Loading...