Американците дизајнирале авион управуван од вештачка интелигенција

Loading...

Се што треба да направите е да ги внесете координатите на целта. Невидливиот X-47B сам полетува, сам доаѓа до целта и се разбира – самиот се враќа. 

Постоечките американски беспилотни летала се управуваат далечински. Но, ова е првиот воен авион кој сите одлуки во текот на битката ќе ги носи сам. Посебни наредби ќе му бидат потребни само кога цел се луѓе. 

Петгодишниот развој и успешно тестирање на летало со вакви застрашувачки можности чинеле околу 840 милиони долари. 

 

loading...