Со сигурнст најпозната супа во светот!Состојки:
450гр кромид
75гр путер
1 лажица брашно
½ литар месна супа
100 до 200мл бело вино
Сол
Мелен бибер
Половина француски леб на кришки
100 гр рендан кашкавал
Подготока:
Исчистете го лукот и исечете го на кругови. Загрејте го путерот па додадете го кромидот. Динстајте на тивок оган 20-ина минути. Кромидот треба да карамелизира, од што целата супа ќе добие убава кафена боја. Додадете го брашното и со мешање додадете ја супата и виното. Оставете да се вари на тивок оган уште 30-ина минути. Повторно промешајте. Посолете и забиберете. Во мал огноотпорен сад сипете ја супата. Во секој сад ставете по лажица две леб, посипете обилно со кашкавал и потпечете на горниот грејач во веќе загрена рерна, само колку кашкавалаот да се стопи.Состојки:
450гр кромид
75гр путер
1 лажица брашно
½ литар месна супа
100 до&n