Коренот од зборот ќебап има персиско потекло, а значи пржено месо, а постојат траги кои ќебапот го водат дури до стара Грција. Да ја скратиме приказната, еве рецепт дако сами да направите смеса за ќебапи како вистински мајстор. Искусните велат дека кај правењето ќебапи нема посебни компликации, поентата е во добро месо, начинот на подготовка и смесата да одстои.
Се што ви е потребно за вистински ќебапи е:
1,5 кг месо
4-5 чешниња лук
Сол
2 лажички сода бикарбона
Месото исечете го на коцки и добро посолете, измешајте и прелијте госо околу 100 мл вода. Додадете го и претходно спржениот лук. Смесата измешајте ја и оставете ја во ладилник преку ноќ.
Следниот ден смесата сомелете ја и оставете да одстои неколку часа на собна температура, а потоа оставете ја во ладилник. На крај додадете сода бикарбона и обликувајте ќебапи.
Уживајте во вкусен и сочен ќебап. Искусните велат дека кај правењето ќебапи нема посебни компликации, поентата е во добро месо, начинот на подготовка и