Кнедлите спаѓаат во неизоставните делови од исхраната. Било да ги полните со сливи, сирење или кајсии, малку се оние коишто можат да им одолеат. Но, подготовката на кнедлите бара доста време и труд, па целиот процес почнува со варење на компири и мешање на тестото – што може да биде напорно и да одземе доста време.Затоа, ви донесуваме рецепт за брзи и евтини, но подеднакво вкусни кнедли за кои не ви се потребни ни компири, ни јајца.
Потребни состојки:
* две лажички вода
* две лажички меко брашно
* свежи кајсии
* неколку лажички маслиново масло
* прстофат сол.
Подготовка:
Во зовриена солена вода додадете брашно и мешајте сѐ додека смесата не стане еднолична. Не обрнувајте внимание на грутките. Пуштете да се олади и додадете маслиново масло, па сѐ заедно помешајте со раце, додека не добиете глатко тесто без грутки.
Исечете го тестото на парчиња. Во секое парче додадете кајсија и со дланките обликувајте во топчиња.
Добиените кнедли варете ги во солена вода сѐ додека не испливаат. Кнедлите може да ги послужите прелиени со путер и со лебни трошки. По желба може да додадете павлака, шеќер, цимет и сѐ друго што ви одговара.
Овој рецепт е наменет за четири лица.
Наздравје!Затоа, ви донесуваме рецепт за брзи и евтини, но подеднакво вкусни кнедли за кои не ви се потребни ни компири, ни јајца.
Потребни с