ТУРЛИ ТАВА

1 кг јунешко месо со коска

2 главици кромид

1 модар патлиџан

¼ кг бамји

1 кг домати

500 г лупени компири

1 лажица црвен пипер

масло и сол по вкус

Во земјана тава прво ситно исечкајте го кромидот. Додадате ги модриот патлиџан исечкан на коцки и бамјите исечкани на парчиња. На крајот на покрупни коцки исечкајте ги доматите и наредете ги парчињата месо. Посолете, наросете го црвениот пипер и попрскајте со масло. Прелијте со 200 мл вода и ставете ја тавата во рерна. Повремено промешувајќи и додавајќи вода печете 2 часа.

Додадете ги коцките компири, допечете уште 40 минути и сервирајте.

Ова е само основната и на многумина омилена верзија на ова познато јадење. Според вкусот еден по еден додавајте ги омилените зеленчуци, кои барем во овој период ги има и на пазарите и во маркетите, се додека не го добиете вашиот идеален вкус.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.