Класичната комбинација за започнување на денот низ целиот Свет, особено за Италијанците и Американците, е шолја кафе и сладок појадок.
Според новото истражување, постои силна причина зошто овие две работи одат заедно.
Кофеинот може да го смени чувството на сладост со зголемување на желбата за шеќер, па затоа станува повисока од вообичаеното, покажува студија објавена во Journal of Food Science.
Истражувачите работеле со две групи волонтери и секоја од нив добила кафе, со и без кофеин, без да знаат каков вид на кафе добиле.
Не беше важно дали има кофеин.
Од двете групи беше побарано да додадат шеќер во нивните пијалоци и да оценат колку е сладок. Тие потоа ги замолија учесниците да ја оценат нивната ментална будност и да проценат колку кофеин има во нивните кафиња.
Без оглед дали пиеле кафе со кофеин или не, волонтерите рекле дека имаат исто ниво на будност, а мал број од нив можеле прецизно да го утврдат нивото на кофеин во нивните пијалоци.
Студијата докажува дека кафето има плацебо ефект.
Врската помеѓу нашите вкусови и нашето чувство на будност доаѓа од хемикалија во нашиот мозок позната како аденозин, што ни овозможува да ги смириме нервите и да се одмориме во текот на ноќта.
Кофеинот е оној што ги блокира рецепторите во мозокот за кој се врзува аденозин и дава спротивен ефект, поточно, го стимулира дејството.
Но, сето ова нема да ве спречи да уживате во вашиот сладок појадок и шолја топло кафе.