Сè е ГОТОВО за 15 минути и семејството ќе го обожава ова јадење
Потребно е:
150 гр палента
400 мл вода
половина лажичка сол
100 гр шунка
100 гр сирење
3 јајца
100 мл масло
За сосот
1 чаша грчки јогурт
1 лажичка сенф
малку исечен магдонос
Подготовка:
Ставете вода, малку масло и сол да зоврие. Кога е близу до вриење, истурете ја палентата и промешајте. По 2 минути се прави палента. Треба да биде малку подебели со смесата за полесно да ги обликувате плескавиците. Истурете ја палентата на плех обложен со хартија за печење. Одделете го и оставете да се излади. Кога е доволно топло за да го земете во рака, време е да направите плескавици. Одделете ги парчињата палента, па ставете парче шунка и сирење во средина и затворете за да не може да истекува додека пржите.
Ставете коцки шунка и сирење во средината на секоја плескавица.
Во посебна чинија, ставете 2 јајца. Подгответе 10 лажици брашно. Секоја плескавица превртете ја во јајца, а потоа во брашно, во јајца, а потоа во брашно и спуштете ја во тавата каде што претходно сте го загревале маслото.
Печете од двете страни по малку додека не добие убава жолта боја. После тоа, наредете ги готовите плескавици на салфетка за да се исцедат вишокот маснотии.
Во мала чинија измешајте грчки јогурт, сенф и јаглика. Послужете ја палентата со овој сос и сите ќе бидат воодушевени.