Оние кои редовно конзумирале пет порции овошје и зеленчук на ден, имале 13% помал ризик од смрт
Поголемата потрошувачка на овошје и зеленчук е поврзана со помал ризик од смрт и кај мажите и кај жените. Пет дневни порции – две порции овошје и три порции зеленчук, можат да бидат оптимална количина и „комбинација“ за подолг живот.
Студиите кои опфатија во скоро 2 милиони возрасни лица ширум Светот покажуваат дека конзумирањето на околу пет дневни порции овошје и зеленчук е веројатно оптимална количина за подолг живот, покажува новата студија објавена во Американското здружение за срце и списанието „Circulation“.
Ова мени помага да се намали ризикот од голем број хронични здравствени состојби кои се водечки причини за смрт, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и рак. Сепак, само еден од десет возрасни јаде доволно овошје или зеленчук, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести.
„Иако групи како Американското здружение за срце препорачуваат четири до пет порции овошје и зеленчук секој ден, потрошувачите најверојатно ќе добиваат неконзистентни пораки за тоа што го дефинира оптималниот внес на овошје и зеленчук, како што е препорачаната количина и која храна да се вклучи и избегнувајте “, рече водечкиот автор на студијата Донг Д. Ванг, д-р, епидемиолог, нутриционист на Медицинскиот факултет Харвард и Бригам и болницата за жени во Бостон.
Како помина истражувањето
Ванг и неговите колеги ги анализирале податоците од здравствената студија на медицинските сестри и студијата за здравствени работници, во која биле вклучени повеќе од 100 000 возрасни лица чии навики на исхрана и здравствениот статус биле следени до 30 години. И двата сета податоци содржеа детални информации за исхраната што беа собрани повеќе пати на секои две до четири години. За оваа анализа, истражувачите исто така обединија податоци од 26 студии вклучени околу 1,9 милиони учесници од 29 земји и територии во Северна и Јужна Америка, Европа, Азија, Африка и Австралија.
Анализата на сите студии, со повеќе од 2 милиони учесници, откри:
– Внесувањето на околу пет порции овошје и зеленчук на ден беше поврзано со најмал ризик од смрт. Консумирање на повеќе од пет порции не беше поврзано со уште поголемо влијание врз здравјето
– Потрошувачката на околу две порции овошје на ден и три порции зеленчук на ден беше поврзана со најдолга долговечност.
Во споредба со оние кои конзумирале две порции овошје и зеленчук дневно, учесниците кои конзумирале пет порции овошје и зеленчук на ден имале 13% помал ризик од смрт од сите причини, 12% помал ризик од смрт од кардиоваскуларни болести, вклучително и срце болести и мозочен удар, потоа 10 проценти помал ризик од смрт од рак и 35 проценти помал ризик од смрт од респираторни заболувања, како што се хронично опструктивно белодробно заболување (ХОББ).
– Не секое овошје и зеленчук е со еднаква благодат. На пример, скробен зеленчук, како што се грашок и пченка, овошни сокови и компири, не се поврзани со намален ризик од смрт како резултат на сите причини или одредени хронични болести.
Од друга страна, зелениот лиснат зеленчук, вклучувајќи спанаќ, зелена салата и кеale и овошје и зеленчук богат со бета каротен и витамин Ц, како што се агруми, бобинки и моркови, покажаа големи здравствени придобивки.
– Нашата анализа даде резултати слични на резултатите од 26 студии ширум Светот, што ја поддржува биолошката веродостојност на нашите наоди и сугерира дека овие наоди можат да се применат на поширока популација – рече Ванг, додавајќи дека оваа студија ги идентификува оптималните нивоа на овошје и зеленчук внес и поддржува Доказите се темелат на јавната здравствена порака „5 на ден“, што значи дека луѓето идеално треба да консумираат пет порции овошје и зеленчук секој ден. Оваа сума веројатно нуди најголема придобивка во однос на превенција од големи хронични болести и е релативно остварлив внес за пошироката јавност.
„Исто така, откривме дека не сите овошја и зеленчуци даваат ист степен на корист, иако сегашните препораки за исхрана генерално третираат сите видови овошје и зеленчук, вклучувајќи скробен зеленчук, овошни сокови и компири“, рече авторот на студијата.
Недостатоци на истражувањето
Ограничување на истражувањето е тоа што станува збор за набудување, кое покажува поврзаност помеѓу потрошувачката на овошје и зеленчук и ризикот од смрт; не дава директна врска-причина и последица.
„Американското здружение за срце препорачува да наполнете барем половина чинија со овошје и зеленчук на секој оброк“, рече Ен Торндике, претседател на комитетот за исхрана на Американското здружение за срце и вонреден професор по медицина на Медицинскиот факултет Харвард во Бостон.
– Ова истражување дава силни докази за доживотните придобивки од конзумирање овошје и зеленчук и укажува на количината што треба да се внесува секој ден за идеално здравје. Овошјето и зеленчукот се природно спакувани извори на хранливи материи кои можат да бидат вклучени во повеќето оброци и да ги заменуваат закуските, и се клучни за одржување на здравјето на срцето и целото тело, вели Ана Торндике.