Омилените пецива за појадок кај повеќето луѓе се переци. Ретко кој може да одолее на миризливи, свежи, топли переци од пекарницата. Сепак, тие не се секогаш достапни. Затоа е идеално да имате добар и докажан рецепт за меки переци, кои секогаш можете да си ги направите дома.
Откако ќе пробате вака подготвено пециво, тоа секогаш ќе биде ваш прв избор.
Состојки:
800гр брашно
20гр свеж квасец
1 лажичка шеќер
1,5 лажичка сол
500мл топла вода
1дл масло
За солениот прелив:
50гр брашно
20гр сол
60мл вода
или груба морска сол, сусам, ким за посипување
Подготовка:
Промешајте го квасецот со малку топла вода, од вкупната количина, и шеќер и почекајте да проработи.
Во сад за мешање, истурете го брашното, солта, додадете го квасецот, остатокот од топла вода и масло. Месете го тестото прво со процесор за храна, а потоа со рака. Поставете го садот настрана за да нарасне тестото и да се дуплира.
За тоа време, подгответе солен прелив. Во мал сад, измешајте со брашното, а потоа полека додадете ладна вода и изматете сè во хомогена смеса, без грутки.
Смесата треба да биде прилично густа, но може да истекува од лажицата.
Измешајте го нараснатото тесто и поделете го на 10 дела, обликувајте го секој дел во топка, покријте го со крпа и оставете го да стаса уште 10 минути.
Потоа, превртете го секое парче во долга нишка од околу 70 см и свиткајте во форма на перек. Ставете ги свитканите переци, со шевовите надолу, на плехот за печење.
Загрејте ја рерната на 250 степени и печете ги гевреците додека малку поруменат. Потоа прелијте ги со солен прелив и вратете ги во рерна уште 5 минути додека не поруменат малку и преливот се исуши.
Ако правите переци со ким, морска сол или сусам, ставете ги попрскувањата по ваш избор врз непеченото тесто и печете.
Извадете ги переците од рерна и уживајте во нивниот вкус!
Пријатно!