Како совршено да сварите тестенини?

Формулата за добро варени тестенини е многу едноставна – вода, тестенини, малку сол и тоа е тоа. Но, колку пати шпагетите или макароните завршиле залепени на тенџерето, преварени или недоволно варени?
Многу луѓе прават грешки во начинот на готвење на тестенините, а за да не се случи тоа, прочитајте што советуваат експертите.

ИЛИ НАЈДЕТЕ РАБОТА ИЛИ ВРАТЕТЕ СЕ ДОМА – Шолц им постави услов на бегалците од Украина!
Германскиот канцелар Олаф Шолц денеска изјави дека невработените украински бегалци мора да бидат охрабрени да се вработат или да се вратат во својата матична земја, јави ДПА. -Премногу …
Загина скопјанец: Со возило излетал од патот Велес-Скопје, починал на место
Денеска (04.12.2024) во 07.13 часот во СВР Скопје било пријавено дека на регионален пат Велес- Скопје, во атар на нас.Дрма, скопско, возило „пежо партнер“ со скопски регистарски ознаки, …

Секогаш гответе ги тестенините во подлабоко тенџере – тестенините ќе имаат доволно простор за да се „движат“, така што нема само да се држат една до друга.
За да ги сварите убаво тестенините, ќе ви треба многу вода. Ако не ви се чека да зоврие водата, ставете го капакот на тенџерето, но оставете го делумно отворен за да слушнете кога водата ќе почне да врие и дури потоа ставете ги тестенините.

Додадете сол во водата откако ќе почне да врие. 2 лажички сол за 6 литри вода се одлична доза, бидејќи водата во која готвите шпагети или други тестенини треба да биде солена, а не само посолена.
Не дозволувајте гладот ​​или недостатокот на време да ве принудат да ги ставите тестенините во водата пред да зоврие.

Откако ќе ја ставите пастата во врела вода, повремено промешувајте. На овој начин ќе ги спречите тестенините да не се залепат и сигурно нема да го оштетите дното на тенџерето.
Никогаш не ги плакнете свежо исцедените тестенини со вода. Водата во која се варат тестенините содржи скроб и придонесува за вкусот. Само процедете ги тестенините и измешајте ги со сосот. Ако подготвувате некаква салата со тестенини, оставете ја пастата постепено да се излади и прелијте ја со малку масло.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.