Иако сендвичите често се сметаат за нездрава храна, тие можат да бидат дел од здравата и урамнотежена исхрана. Важно е да се направат одредени промени. Какви промени може да се направат за да бидат здрава храна?
Пред сѐ, не треба да користите бел леб за подготовка на сендвич, советуваат нутриционистите.
„Тоа треба да биде црн леб. Ова е неопходно. Без рафинираните јаглехидрати во форма на бел леб. Сендвич можете да направите со кој било леб од цело зрно или со црн леб“, вели нутриционистката Нурија Дијанова.
Поентата е дека на обичен сендвич му недостасуваат влакна. Дијанов истакна дека можете да ги изберете протеините што ги сакате – колбас, сирење, шунка – но важно е да не заборавите да додадете зеленчук. Ова ја зголемува содржината на влакна во сендвичот.
„Важно е да додадете салата од зеленчук или само неколку краставици или домати“, нагласува нутриционистката. Покрај тоа, важно е да се одржи одредена пропорција помеѓу состојките.
„Најважното нешто што секој мора да го разбере е дека за еден сендвич да биде навистина здрав, на секои 100 грама сендвич мора да се додадат околу 100 грама зеленчук или овошје, или уште подобро 200 грама“, додава таа.
„Ужината треба да содржи двојно повеќе зеленчук од лебот со месо, колбаси или сирење, а тек потоа ќе биде корисна“, заклучи таа.