Германска пица: Омилениот рецепт на нацијата со шунка, павлака и лук

Ќе најдете германски минипици со кисела павлака и кромид со потекло од Баден-Виртемберг наречени dinnete, dinnele, dinnede или dünnele.
Често се подготвуваат за време на карневали, но можат да се најдат и на германските трпези во текот на целата година. Dinnete се подготвува од обично брашно или комбинација од пченица и спелта.
Тестото се обликува во овални форми, се премачкува со павлака, а потоа се додаваат други состојки како кромид, млад кромид или праз, сланина и сирење. Можете исто така да додадете шунки и зачини како копар.

Состојки за германска пица:
250 гр брашно
1/2 пакување сув квасец
100 мл млеко
3 лажици вода
2 лажици маслиново масло
1 лажичка сол
¼ лажичка шеќер
брашно
Полнење за германска пица:
200 гр кисела павлака
1 кромид
1 млад кромид
50 гр рендано сирење
100 гр шунка
сол и црн пипер
Подготовка на германска пица:
Измешајте ги состојките за тестото и замесете го и ставете го на топло место, покријте го со чиста крпа и оставете еден час.
Тестото поделете го на четири дела на набрашнета работна површина и развлечете го во овални форми. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење.
Се меша кремот и се премачкува тестото и се додаваат сечканите состојки: кромидот и младиот кромид и шунка и рендано сирење. Додадете сол и бибер и оставете 20 минути.
Се пече во рерна на 200 Целзиусови степени околу 15 минути.
Послужете го топло

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.