Ако мислевте дека пржењето јајца е лесно, се лажете! Има еден клучен потег во овој процес од кој зависи дали јајцата на око ќе бидат вкусни.
Според различни рецепти, елементот кој повеќето од нас го забораваат е количината на масло во тавата. За успешно да се испржат јајцата, важно е да се налее големо количество масло. Процесот бара речиси длабоко пржење на јајцата за да се постигне саканата крцкавост.
Мора да бидете сигурни дека маслото е загреано пред да ги ставите јајцата во тавата. Ако сакате да зачините, направете го тоа пред крајот на пржењето.
Најважно во процесот на пржење е да имате доволна количина на масло што е загреано до степен на жешко пред да ги скршите јајцата. Исто така, за вкусни јајца, пожелно е да се стави капак на тавата, така што топлината и пареата ќе ги омекнат белките и жолчките.