Со маринирани тиквички во фрижидер на дофат на раката, ќе имате совршен прилог за риба или месо, додаток на која било салата или одличен прилог за предјадење како ролати со свежо сирење или хумус.
Освежителни, миризливи и малку зачинети, маринираните тиквички убаво ги воздигнуваат вкусовите во имагинативните сендвичи и одлично се вклопуваат со леб и скара. Најдобро од сè, подготовката не е комплицирана и не одзема многу време.
Италијанците сакаат маринирани тиквички и често ги печат малку на скара пред да ги стават во мешавина од масло, оцет и билки, но тие се одлични и сирови – најдобро е да се исечат на тенки парчиња.
Состојки за маринирани тиквички:
3 средни тиквички
2 лажички сол
300 мл оцет
250 мл маслиново масло
5 чешниња лук
2 лажички оригано
2 лажички сушен магдонос
1 лажичка чили или пиперка (најдобро во снегулки)
Подготовка на маринирани тиквички:Компирите се лупат и се сечат што потенко, по можност со мандолина, па се посипува со половина лажица сол и се остава да отстои половина час.
Во тенџерето истурете маслиново масло, излупени, цели чешниња лук, преостанатата сол, оригано, магдонос и чили снегулки. Загрејте на тивок оган, но не доведувајте до вриење. Оставете неколку минути на оган, а потоа извадете го лукот и оставете го на страна.
Тиквичките исцедете ги од вишокот вода, па наредете ги парчињата во тегла и нежно притиснете ги со лажица. Прелијте ги со маринадата и во секоја тегла ставете по едно чешне лук. Чувајте ги теглите во фрижидер и оставете ги преку ноќ. Конзумирајте ги во рок од една недела.