Денес ви споделуваме рецепт за вкусен германски колач со чоколадо, банана и шлаг. Не само што е вкусен туку е е и лесен за подготовка.
Прсти да излижете: Рецепт за десерт со чоколадо, шлаг и банани
Потребни состојки:
4 јајца
180 грама шеќер
125 грама путер
3 лажици ванилин шеќер
50 грама брашно
20 грама какао во прав
1 и ½ лажичка прашок за пециво
100 грама мелени бадеми
110 грама рендано чоколадо
3 лажици шлаг
2 банани
½ лимон
Начин на подготовка:
1.Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Покријте го садот за печење со хартија. Изматете ги белките со малку шеќер додека не се стегнат. Измешајте го путерот со малку шеќер и ванилиниот шеќер додека смесата не стане пенеста. Измешајте ги жолчките малку по малку. Измешајте ги и брашното, какаото, прашокот за пециво и мелените бадеми додека не добиете изедначена смеса. Измешајте ги изматените белки и додадете малку чоколадни трошки. Префрлете го тестото во калапот и печете во загреана рерна на 180 степени целзиусови околу 30 минути. Оставете го колачот целосно да се излади.
2.Со лажица издлабете го центарот на колачот длабок околу 1 см. Со лажица издробете го колачот во сад.
3.Изматете го шлагот со ванилиниот шеќер и остатокот од шеќерот. Промешајте го остатокот од чоколадните трошки. Излупете ги бананите, исечете ги на половина по должина и посипете ги со сок од лимон. Врз издлабената кора наредете ги исечканите банани и покријте ги со шлаг. Одозгора нанесете ги преостанатите парчиња колач. Оставете го колачот да се излади во фрижидер најмалку 1 час.