Освежувачка летна крем торта

Кремастата торта со сирење и бело чоколадо не е премногу тешка и е одлична за топлите денови, а сигурни сме дека ќе им се допадне на сите во семејството.

Потребни состојки:
за бисквитот:
150 гр мелени бисквити
100 гр стопен путер
100 мл млеко
70 гр шеќер
100 гр пржени мелени лешници
за кремот:

400 мл хопла
200 гр бело чоколадо
50 мл шлаг (за бело чоколадо)
400 гр крем сирење
за декорација:

50 мл хопла
50 гр чоколадо за готвење
50 гр пржени сечкани лешници
јагоди (опционално)

Подготовка:
Во сад измешајте ги мелените бисквити, растопениот путер, млекото, пржените мелени лешници и шеќерот. Смесата распоредете ја во калап со дијаметар од 22 сантиметра.
Во микробранова, или на пареа, растопете ги парчињата чоколада и 50 мл шлаг. Оставете малку да се излади.
Измешајте ги остатокот од хоплата, крем сирот и растопената чоколада. Намачкајте го кремот во калапот.
За декорација прелијте ги парчињата чоколада за готвење со хопла, па стопете го кратко на пареа или во микробранова. Тортата премачкајте ја со чоколадна глазура и посипете ја со парчиња пржени сечкани лешници. Можете и да ја украсите со јагоди.

Добро изладете ја тортата пред да послужите.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.