Концептот на чајот како лек не е ништо ново, и иако Кинезите со векови го користат овој метод за да ги намалат болестите и да го подобрат имунолошкиот систем, и покрај широката употреба на чајот за зајакнување на имунитетот, всушност има многу малку цврсти научни докази да докаже дека чаевите нудат ваков тип на придобивка.
Она што е познато, како што пренесува „Everyday Healt“, е дека чаевите содржат група на антиоксиданси познати како полифеноли, односно флавоноли, кои можат да помогнат во заштитата на телото од слободните радикали кои го ослабуваат имунолошкиот систем. Со тоа, здравствените експерти генерално се согласуваат: сварениот чај без засладувачи е здрав избор на пијалок.
- Мециновиќ: Давкова да престане да биде „министер за култура” и да не го потпише указот за двојазични лиценци
- Том Круз ја откри причината поради која секоја година на своите пријатели им подарува посебна божиќна торта
- Мицкоски најави проширување на истрагата за „Државна лотарија“
- СДСМ до Трипуновски: Срамно е да се фалите со туѓи мерки
- Jа клоцал, ја влечел за коса па и ставил нож под грло – мајка преживеала хорор од сопствениот син
- Филипче: Остро ја осудувам стратегијата на ДУИ за подигање етнички тензии
- Роналдо влезе во ледена вода за Божиќ, фановите се чудат како издржа толку долго ( Видео )
- Откриено зошто авионот се урна во Казахстан: Росавијација ги потврди сомнежите
- Сиљановска Давкова: Време е за храбар чекор кон ЕУ
Зелен чај
Антиоксидансите во зелениот чај се неколку десетици пати поефикасни од витамините Ц и Е, кои се сметаат за добри антиоксиданси, наведува „Natural Remedy“. Тие се борат против слободните радикали и на тој начин помагаат во борбата против стареењето. Тие исто така го спречуваат формирањето и ширењето на малигните клетки (клетките на ракот). Истражувањата покажуваат дека екстрактот од зелен чај го стимулира метаболизмот и помага во согорувањето на мастите. Зелениот чај ја дезинфицира и усната шуплина и го спречува развојот на инфекции. Благодарение на присуството на теофилин, зелениот чај ги опушта бронхиите, па затоа се користи и при астма и бронхитис.
Чај од куркума
Куркумата е зачин, популарен во целиот свет, за кој се верува дека има аналгетски и антиинфламаторни ефекти, па затоа може ефикасно да ја ублажи болката. Курука, како што пишува во „Здрависимо“, има ефект сличен на ибупрофен, бидејќи благодарение на високата концентрација на куркумин може да го инхибира ензимот циклооксигеназа-2 (COX-2). Голема предност на куркумата во споредба со ибупрофен е тоа што многу малку луѓе доживуваат несакани ефекти по конзумирање на чај од куркума.
Чајот од куркума може да помогне во ублажување на главоболки, болки во мускулите и зглобовите. Сепак, многу е важно да се нагласи дека ниту трудниците ниту доилките не смеат да го пијат овој чај. И ако страдате од некоја друга сериозна болест или земате лекови, задолжително консултирајте се со вашиот лекар за можните несакани ефекти.
Чај од ѓумбир
Како близок роднина на куркумата, ѓумбирот може да обезбеди и имунолошки здравствени придобивки кога се консумира во чаша чај. Џинџеролот е главното активно соединение одговорно за зачинетиот, бибер вкус и лековитите својства на ѓумбирот. И не само што нуди антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти, туку може да лекува и инфекции.
Покрај ѓумбирот, ѓумбирот содржи и други антивирусни соединенија кои се ефикасни во борбата против настинката. Позитивно делува на блага болка, треска и напади на кашлање поврзани со обичната настинка.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.