Постојат многу варијанти на пиперки, но најдобри се овие три: црвена, жолта, зелена. Секоја пиперка е пожелна храна, полна со витамини и треба да се јаде без премногу размислување, бидејќи е исклучително здрав зеленчук.
- Рекордни плати! ТОП 5 највисоки и ТОП 5 најниски плати на буџетските корисници во 2025 година
- Пукање во центарот на Москва: Напаѓачот отворил оган по расправија во кафуле (ФОТО)
- Град Скопје: Советниците на Мицковски по 26ти пат одбија да гласаат за нови автобуси
- Град Скопје: Само во Македонија функционер фатен во криминал, организира протести!
- Без татко од детството, мајка му не му обрнувала внимание: Трагичната судбина на момчето кое денеска беше претепано до смрт во Лесковац
Освен по формата и бојата, пиперките се разликуваат и по нивната хранлива вредност. Тие се во суштина ист зеленчук, но се разликуваат во времето на зреење. Имено, зелените пиперки се берат многу млади и затоа имаат малку горчлив вкус.
По нив следува жолтата, додека црвените пиперки треба да созреат околу уште еден месец и затоа содржат многу секундарни растителни масла и најмногу витамин Ц од сите пиперки. Затоа, црвените пиперки се најздравата сорта на пиперки.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.